De invloed van hyperbare zuurstoftherapie bij een diabetisch voetulcus

Auteur(s): Evers, L.
Rubriek: Casuïstiek

Wat houdt deze therapie in? Mensen die behandeld worden met hyperbare zuurstoftherapie (HBOT) gaan in een compressietank waarin de druk in vijftien minuten opgehoogd wordt. De drukverhoging kan per tank verschillen. In Nederland is dat 2,4 of 2,5 atmosfeer (ATA) (de druk op landniveau is normaal gesproken 1 atmosfeer). In de internationale literatuur wordt 2,0-2,5 atmosfeer aangehouden.

De extra druk, ten opzichte van die op het landniveau, van 1,4 atmosfeer is vergelijkbaar met de druk die op iemand rust als hij zich 14 meter onder water bevindt. In de tank krijgen mensen een masker op, waardoor ze 100% zuurstof inademen gedurende driemaal 25 minuten. Tussendoor worden pauzes ingelast van vijf minuten om zuurstofintoxicatie te voorkomen. Een sessie in de compressietank duurt bij elkaar twee uur. Het schema kan per tank verschillen.

Daarna duurt het ongeveer tien minuten om weer op normale druk te komen. De therapie vindt vijf dagen per week plaats en duurt gemiddeld 30-40 behandelingen, wat neerkomt op een behandelperiode van ongeveer zes weken. Tijdens de therapie zit er ook een begeleider in de tank en via de monitor en de telefoon wordt het proces buiten de tank in de gaten gehouden.

Editie 1, 2013 Download artikel

Inloggen